joi, 15 mai 2014

Istorie


Familia Demedici

   Familia Medici (corect: de’ Medici) a fost în Florența în secolul al XV-lea și al XVI-lea unul dintre cei mai importanți concurenți în lupta pentru putere influență politică, avuție și prestigiu. Printr-o iscusită și în același timp crudă și nemiloasă tactică de intrigi, ajunge dintr-o familie fără importanță una dintre cele mai bogate și influente familii din Italia.

   Sursa de îmbogățire a familiei a fost comerțul cu materiale textile fiind în breasla Arte della Lana. Influența politică se datorează relațiilor și contactelor cu partidul popular Popularen din Florența. Mulțumită acestor relații, familia întemeiază un sistem bancar modern, dominând societatea financiară din aceea perioadă, având contacte bune cu Vaticanul care-i sprijină ascensiunea. Prin sprijinirea și încurajarea artei împreună cu alte familii de oameni de afaceri din nordul Italiei, ajung orașele Florența, Veneția, Milano, Genova și Roma să cunoască o dezvoltare culturală, economică din perioada de Renaștere. Familia "de Medici" provine din regiunea Florenței, în a doua perioadă a secolului al XIII-lea se pot găsi mărturii, membri ai familiei ocupă funcții în Florența în breasla lor.

     Nici nu se putea sa nu fi fost influențe mari, de vreme ce, din această familie, s-au nascut patru Papi (Leon X, Pius IV, Clement VII, Leon XI), precum si membri ai familiilor regale din Anglia si Franta.

    Familia de Medici a fost atotputernică îndeosebi în Florența, oraș de care a dispus, răsfățîndu-se prin încurajarea artelor si ideilor umaniste.

    Dacî Florența este astazi un adevarat oraș-muzeu, acest fapt se datorează în cea mai mare masură familiei de Medici, chiar dacă pe seama unor membri ai familiei sunt puse atrocitați de neînchipuit pentru noi, dar de înțeles pentru medievali.

   Medici a fost una dintre primele familii de înalt rang european care și-a creat o bancă proprie, iar acest fapt i-a adus prosperitatea economica și în continuare puterea politică mai întîi în Florența, apoi în întreaga Italie și chiar în mai toatî Europa.

   Familiei de Medici trebuie să-i fie recunoscatoare Europa pentru incurajarea Renașterii, acel curent de cultura pe temelia caruia s-a construit aproape intregul concept decivilizație culturală europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu