miercuri, 14 mai 2014

LA CHIMIE

                   FIERUL(FE2+,FE3+)    

  Provine din roci ce au conținut bogat în fier.În apa stimulează dezvoltarea bacteriilor.
    Se întîlnește în apă în stare ionica bivalentă Fe++si trivalentă Fe+++.Fierul Bivalent există in apă numai în prezența Bioxidului de carbon și în absența oxigenului dizolvat.În prezența oxigenului dizolvat FE++ se oxidează si trece în Fe+++.În instalații precipită și se depune împreună cu unele săruri formînd cruste de culoare roșiatică sau brună. Fierul - Se găsește în special în apele subterane, sub formă diferiților compuși, mai frecvent bicarbonat feros. În contact cu aerul, compușii feroși devin ferici, punându-se în evidență hidroxidul feric. Apa care conține fier în cantități mari este opalescentă, cu gust acru, pătează rufele, nu poate fi întrebuințată în anumite ramuri industriale și nu poate fi declarată apă potabilă. Prezent în concentrații mai mari stimulează apariția unor bacterii. Fierul Organic este o combinație de vegetație descompusă și fier. Materiile organice reprezintă cauza culorii roșiatice a apei deoarece anumite microorganisme se hrănesc cu Fier. Aceste microorganisme oxidează acest compus și produc o masa gelatinoasă . Aceste depuneri gelatinoase sunt foarte periculoase pentru buna functionare a tuturor instalațiilor, aparaturilor si echipamnetelor ce folosesc apă ca agent tehnologic.
     În cantități excesive este toxic pentru organismul uman. Consumul de apă ce conține o cantitate prea mare de fier poate leza celulele din tractul gastro-intestinal și poate intra în sînge, unde poate distruge celulele care altfel ar restricționa la întîlnirea acestuia. Ajuns în sînge, fierul în exces  afectează celulele din inimă și ficat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu